Händel's Messiah

8-12-2018, 19:30

“Hallelujah: for the Lord God Omnipotent reigneth.” (Revelation 19: 6)
“The kingdom of this world is become the kingdom of our Lord, and of His Christ; and He shall reign for ever and ever.” (Revelation 11: 15)
“King of Kings, and Lord of Lords.” (Revelation 19: 16)
“Hallelujah!”

Uit “Hallelujah”, deel 41 van de Messiah (bron: opera.stanford.edu)

Een genot om te zingen, en een genot om te horen. In de herfst zal Krashna het beroemdste stuk van Georg Friedrich Händel uitvoeren: de Messiah.

De allereerste uitvoering van de Messiah was in Dublin, in 1742. Voordat hij zijn faam als oratoriumcomponist verdiende, was Händel toegewijd aan Italiaanse opera. Toen zijn leeftijd al in de vijftig zat in de jaren 1730 begon opera haar populariteit te verliezen. Als alternatief introduceerde Händel Engelse oratoria. Zijn eersten waren al een succes: naar het schijnt verkochten studenten hun meubilair om zich de tickets van vijf shilling te kunnen veroorloven!

In 1741, toen hij 55 jaar oud was, liet Händel Italiaanse opera voor goed achter zich. Kort daarna stuurde librettist Charles Jennens Händel een nieuw libretto. Jennens schreef:

“I hope [Handel] will lay out his whole Genius & Skill upon it, that the Composition may excell all his former Compositions, as the Subject excells every other subject. The Subject is Messiah.”

Blijkbaar raakte Händel direct enorm geïnspireerd, gezien hij het volledige driedelige oratorium in slechts 24 dagen componeerde! Zijn genie werd snel erkend: het oratorium was een groot succes en wordt tot op de dag van vandaag nog altijd vaak uitgevoerd.

In het Christendom is de Messias de redder van het Joodse volk, Jezus Christus. In Deel I van Händels Messiah wordt het verhaal van de geboorte van Christus verteld. Deel II gaat over de passie van Christus, Zijn dood, wederopstanding en hemelvaart, gevolgd door het verspreiden van de evangelie. Dit verspreiden wordt samengevat in Hallelujah: veruit het populairste deel uit de Messiah. Deel III – het laatste, kortere deel – gaat over de belofte van verlossing, de dag des oordeels en uiteindelijk de overwinning over zonde en de dood.

De Messiah is een indrukwekkende voorstelling die ieder koor zou moeten kennen. Wij van Krashna kijken erg uit naar de uitvoering in één van de mooiste kerken van Delft: de Maria van Jessekerk! Kom in december met ons genieten van dit monumentale stuk!

Poster