Winterconcerten: Inspiratie door volksmelodieën

19-1-2024, 20:00 (Deuren open: 19:30)

Poster (foto: Eduardus Lee)

Dirigent: Stijn Berkouwer

Solist: Yang Yang Cai

Tijdens onze Winterconcerten maken luisteraars een reis door verschillende landen en tijden. Ondanks de grote verschillen in stijl hebben de gespeelde muziekstukken een belangrijk element gemeen: culturele identiteit.

Pianoconcert in A mineur - Edvard Grieg

Dit concert zal beginnen met het Pianoconcert in A mineur van Edvard Grieg. De Noorse Edvard Grieg was slechts 25 jaar oud toen hij dit stuk componeerde, maar desondanks is het een van zijn bekendste werken. Invloeden vanuit Noorse volksmelodieën zijn duidelijk hoorbaar, zo kunnen in het derde deel gelijkenissen worden gehoord met een halling (volksdans) en imitaties van een Hardangerviool. Met de vierentwintigjarige soliste Yang Yang Cai, met wie wij in contact zijn gekomen vanwege het winnen van de verkiezing tot het Leukste Studentenorkest van Nederland van Avrotros, belooft het een indrukwekkende uitvoering te worden.

Vijfde symfonie - Dimitri Sjostakovitsj

In de Sovjet-Unie was het niet makkelijk voor componisten om zich artistiek te kunnen uiten. Toen Sjostakovitsj de opera Lady Macbeth of the Mtsensk District uitbracht, werd dit door Stalin gezien als ‘verderf voor de geest van de Sovjet-Unie’. Met angst voor de strafkampen componeerde Sjostakovitsj hierop snel zijn vijfde symfonie. Dit stuk vol met elementen uit Russische volksmuziek viel gelijk in de smaak. Desondanks kan het derde deel worden gezien als stiekeme kritiek tegen de verschrikkingen van het regime door de vele klaagzangen. Tijdens de eerste uitvoering werd er dan ook volop gehuild door het publiek, hetgeen ‘ondenkbaar’ was voor Sovjetmuziek.

Scherzo Fantastique - Josef Suk

Als je in Nederland rondvraagt naar Tsjechische componisten, dan zul je vaak Antonín Dvořák horen of Bedřich Smetana - denk hierbij bijvoorbeeld aan de New World Symphony of het symfonisch gedicht ‘de Moldau’. Krashna Musika wil zich echter onderscheiden door ook onbekende parels te spelen die niet vaak zijn uitgevoerd; het Scherzo Fantastique is er een van. Dit muziekstuk zit vol dynamiek, gevuld met Tsjechische volksdansen die snel worden afgewisseld tussen de orkestgroepen. Voor Josef Suk was het een belangrijk stuk om op jonge leeftijd door te breken als succesvol componist.

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.