Schotland Tournee 2020

Dit jaar gaat D.S.M.G. Krashna Musika de overzijde van de Noordzee verkennen tijdens onze tour naar Schotland! Het koor en orkest zullen in een week de historische stad Glasgow en de Schotse hoofdstad Edinburgh bezoeken. Wij vertrekken op 4 juli met de boot vertrekken en komen op 12 juli terug in Nederland om groots af te sluiten met een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Krashna Tour 2018

Om te ontdekken waar de tourneecommissie zich mee bezig houdt, volg ons op facebook en instagram.

Concerten

5 - 8 juli: concerten in Glasgow
9 - 11 juli: concerten in Edinburgh
12 juli: 15:00 concert in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Hou de pagina in de gaten voor meer informatie!

Repertoire

In dit programma speelt Krashna vier werken van vier componisten. Het programma heeft de bijnaam ‘Death in Venice’ gekregen, aangezien zowel Lotti als Gabrieli zijn overleden in Venetië en ook de naam Vivaldi onlosmakelijk met deze stad verbonden is. ‘Death in Venice’ is ook een film uit 1971 van regisseur Luchino Visconti gebaseerd op Gustav Mahler, de componist van de grote symfonie die het orkest ten gehore zal brengen.

Gloria à 16 – Gabrieli
In het 16-stemmige Gloria van Gabrieli (1555-1612) is er sprake van 4 verschillende 4-stemmige koren, die elkaar afwisselen en samen ook volle polyfonieën opbouwen gebaseerd op het mede door hem ontwikkelde principe ‘cori spezzati’. Krashna zal enkele van deze koren door instrumentale ensembles laten spelen, waar het koor de overige stemmen zal zingen.

Credo in F - Lotti
Het Credo in F van Lotti is een relatief onbekend stuk, al zal het Crucifixus, een deel uit het Credo, menig luisteraar van oude koormuziek bekend voorkomen. In dit deel stapelen 8 losse lijnen één voor één op tot er een interessante polyfonie, die kenmerkend voor de barok is, ontstaat.

Gloria – Vivaldi
Antonio Vivaldi (1678-1741) is voor velen de bekendste componist uit het tijdperk van de barok. Vaak valt zijn muziek op door de vioolpartijen, die mede doordat Vivaldi zelf een violist was vaak zeer aanwezig zijn in zijn composities. Zo ook in zijn bekendste zetting van het Gloria (RV 589), wat na zijn vier jaargetijden één van zijn bekendste stukken is. In dit Gloria zal het grootkoor van Krashna samen met twee jonge solisten en een kleine orkestrale bezetting een iconisch stuk uit de Venetiaanse barok opvoeren. Als hoogtepunt uit deze stroming is dit een stuk dat niet kan ontbreken in het repertoire van iedere koorzanger!

Symfonie 1 - Mahler
Gustav Mahler (1860-1911) is een van de grootste componisten allertijden. Hij was een groot voorbeeld voor componisten als Leonard Bernstein, Arnold Schönberg en Anton Webern. Ondanks het feit dat Mahler nu bekend staat als componist was hij in zijn tijd op de eerste plaats een dirigent. Componeren deed hij ook voornamelijk in het weekend en in zijn vakanties. De eerste symfonie van Mahler is ondanks de naam niet de eerste symfonie die hij schreef. Voorafgaand aan dit werk schreef Mahler ten minste twee andere symfonische werken. De noten van de eerste symfonie componeerde hij tussen 1884 en 1888. Mahler was toen, net als een groot deel van ons orkest, tussen de 24 en 28 jaar oud. De symfonie heette toen nog de ”Symphonische Dichtung in zwei Teilen”. In 1892 heeft Mahler dit werk onder de bijnaam “Der Titan” uitgevoerd. Deze titel verwijst naar de semi-autobiografiesche roman van Jean Paul. Later in 1896 noemde Mahler het zelf voor het eerst zijn éérste symfonie. De symfonie is geinstrumenteerd voor onder andere een dubble paukenset, 7 hoorns en 17 koperblazers in totaal. Met zo’n honderd orkestleden op het podium zal het niet alleen een geweldige symfonie zijn om naar te luisteren, maar ook om uit te voeren.

Planning

4 juli: Boot van Ijmuiden naar Newcastle
5 juli: Aankomst in Newcastle, bus naar Glasgow
8 juli: Bus van Glasgow naar Edinburgh
11 juli: Boot van Newcastle naar Ijmuiden en bus naar Amsterdam